fredag den 25. august 2017

Set og læst for nyligt: Miss Peregrine's home for peculiar children.

Jeg elsker at læse, men læser overhovedet ikke nok længere. Efter flere timer på universitetet og den faglige læsning, bliver jeg træt i hovedet og så er det desværre ikke længere bøger jeg søger mod for at slappe af. I ferien kom jeg dog igennem en enkelt bog, nemlig Miss Peregrine's home for peculiar children, som jeg var så heldig at få af min storebror til jul sammen med de næste to bøger i serien - som jeg endnu ikke har haft tid til at læse endnu.

Der er altid så meget snak om, at mange foretrækker bogen frem for filmen og i dette tilfælde, må jeg i hvert fald erklære mig enig. Bogen er klart bedre end filmen, men det er selvfølgelig også helt og aldeles umuligt at presse samme mængde detaljer ind i en film som kun må vare to timer, frem for en bog. Jeg elskede bogen, og selvom filmen var god, var det bare slet ikke den samme glæde jeg oplevede ved filmen.

Jeg holder mig gerne fra at spoile, men jeg kan alligevel nævne nogle eksempler der ikke burde afsløre noget for folk der enten mangler at se filmen eller læse bogen, for så længe man har hørt bare en smule om begge dele kender man til disse ting.

Jeg starter med det der irriterede mig allermest ved filmen: De har byttet om på to karakterers mærkværdige evner. Emma og Olive har byttet evner i filmen. Forholdet mellem disse to karakterer samt de andre karakterer stemmer nogenlunde overens med det der sker i bogen, men de har byttet evner.

Ud over det er der selvfølgelig en del andre ting der varierer. I bogen er der eksempelvis en masse billeder med af karaktererne og det har været med til at jeg kunne danne billeder af karaktererne mens jeg læste. Selvfølgelig er det altid svært at finde skuespillere der passer ind i alles opfattelse, men aldrene varierer en hel del på karaktererne - nogle der er yngre børn i bogen er teenagere i filmen og det påvirker selvfølgelig også deres rolle ret meget. Slutningen varierer også en hel del fra bogen, men det generer mig faktisk ikke alt for meget eftersom det vigtigste er med, det er bare gjort lidt mere dramatisk og actionpræget. Det er fair nok.

Der er uden tvivl mange flere eksempler, men ikke flere som jeg vil komme ind på. Det er desuden en god måned siden, at jeg læste bogen færdig, hvor jeg først så filmen i tirsdags, så filmen er noget længere fremme i hukommelsen.

For ligesom at afslutte indlægget med en generel vurdering, vil jeg give henholdsvis bogen og filmen stjerner fra 1-5 alt efter hvad jeg synes om dem.

Bogen: 5 stjerner. Ingen tvivl. Bogen er velskrevet, man lever sig ind i den og bliver opslugt af den, samtidig med at billederne giver et ekstra pust til bogen. Det at der er en del visuelt med til bogen, gør faktisk en hel del.

Filmen: 3,5 stjerner. Den fortjener mere end 3 stjerner, men ikke helt 4. Det faktum at der er nogle - for mig - ret vigtige ændringer i forhold til bogen påvirker selvfølgelig min bedømmelse en del og det er også en del af det der trækker ned. Ud over det er det som om man 'jager' lidt igennem filmen, så det bliver lidt kluntet. Ikke blot i forhold til bogen, men også mere generelt. Effekterne er dog ret fantastiske og filmen må siges at være helt og aldeles udmærket, men jeg havde forventet lidt mere.

Når man læser ovenstående er jeg for første gang i mit liv ret glad for at jeg aldrig fik taget mig sammen til at læse Harry Potter bøgerne. Jeg ELSKER filmene og hvis jeg havde læst bøgerne er jeg bange for at glæden ved filmene ville være mindre, ligesom den var ved Miss Peregrine's home for peculiar children.2 kommentarer:

 1. Jeg blev inviteret ind at se den før jeg fik den læst, hvilket jeg ellers ser som helt blasfemisk. Men nu skal jeg snart have dem læst - jeg synes næsten altid bøgerne er bedst :D


  - A

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tager det ikke så nøje, men i dette tilfælde holdt jeg altså fast i at ville læse bogen først. Har fået at vide af en nabo at man bliver ret forvirret når man efterfølgende for at have set filmen læser bogen fordi der er vendt op og ned på utroligt meget. Minder du lidt om mig vil du bestemt også synes at bogen er bedst i dette tilfælde! :)

   - Maja // randomdanishcitizen

   Slet