mandag den 13. juni 2016

Hvor Ligger Apotekets Ansvar?

Jeg køber en del medicin - always have always will. Det betyder derfor jeg kommer en del på apoteket, og så vil jeg være farmaceut, så selvom jeg ikke vil arbejde på apoteket er det alligevel en sektor jeg føler jeg har en del viden omkring. Men hvor ligger deres ansvar i virkeligheden når det kommer til vejledning og information af køberne?

Min erfaring siger mig, at kvaliteten af den betjening man modtager varierer lidt fra apotek til apotek og helt sikkert også fra ekspedient til ekspedient, men som udgangspunkt har de jo en baggrund og et kendskab til medicinen det ikke kan forventes ret mange kunder har. Langt de fleste spørger pænt om man har taget medicinen før og har man ikke det, jamen så forklarer de pænt hvordan man skal tage det, nogle ved det decideret - det kommer jo an på præcis hvilket præparat man skal have og om det er noget almindeligt de kender og andre læser det nærmest op, men stadig, der er virkeligt behov for det for det er ikke alle der læser indlægssedlen. Andre skal man hive informationen ud af hvis man virkeligt føler man har behov for den og det er jeg eksempelvis god til hvis ikke de spørger ind som de i princippet burde.

Hvorfor dette indlæg så? Fordi jeg generelt mener at medicin udelukkende sælges på apoteker med undtagelse af enkelte håndkøbspræparater man kan få i supermarkederne, netop fordi man har behov for kyndig hjælp fordi det er skadende hvis det ikke tages korrekt og jeg mener bestemt de bør give den bedste vejledning de overhovedet kan, men det føler jeg for eksempel ikke at jeg forleden fik.

Jeg købte en fortrydelsespille, fordi det var der blevet behov for. Kondomer springer, bum og selvom det er pisse træls så er det jo så med at undersøge mulighederne, især fordi jeg ikke er sikker på at hvis uheldet var ude at jeg så kunne få mig selv til at få en abort. Jeg blev spurgt om jeg havde taget præparatet før, så ingen kritik af det, MEN, da jeg begyndte at opleve nogle bivirkninger modsat en anden gang jeg havde taget dem googlede jeg indlægssedlen da det først tog ved efter nogle dage og jeg ikke havde det ved mig og jeg har så læst mig frem til at det slet ikke burde virke ved mig og det føler jeg godt nok de burde informere mig om ved kassen. De kender ikke min sygehistorie og kender intet til mig når jeg køber håndkøbsmedicin, men de kan da i hvert fald se at jeg ikke ligefrem er spinkel!

Undersøgelser viser at præparatet NorLevo - som jeg tog, har nedsat effekt ved kvinder der vejer 75 kg eller derover, mens der slet ingen effekt er af pillen ved kvinder der vejer mere end 80 kg. Et kig på mig burde være nok til at gætte at jeg nok vejer over de 80 kg og i situationen kan man heller ikke forvente man researcher alt for meget da man ligesom er ret presset pludselig, men det burde dem på apoteket altså vide og jeg vil bestemt ikke sige det er uforskammet at spørge 'Vejer du over 80 kg? For denne pille har ingen virkning ved kvinder der vejer over 80 kg.' - Sådan som jeg ser det er det for uforskammet at opkræve de 112 kroner uden videre når lægemiddelstyrelsen blandt andet udtaler dette om pillen. Jeg er faktisk rimeligt vred og frustreret. Jeg synes ikke helt det er i orden, hvad synes I?

2 kommentarer:

  1. Det er da slet ikke i orden. Det skal de da informere om hvis de skønner at en person vejer mere end 80kg o.o

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak! Så er det ikke bare mig der er snerpet i hvert fald, men synes godt nok ikke ligefrem det var i orden!

      Slet